Hengelo is klantgericht en toegankelijk

Eind januari 2020 is de website van de Gemeente Hengelo geheel vernieuwd. De website heeft niet alleen een nieuw en modern jasje, ook de navigatiestructuur en de zoekfunctie zijn flink onder handen genomen. De nieuwe website richt zich helemaal op de klant en is toegankelijk voor iedereen.

Schermafdruk homepage website hengelo.nl

Toptaken

Gemeente Hengelo heeft door het zoekgedrag en pageviews van de oude site te analyseren een goed beeld gekregen van de pagina’s die interessant zijn voor inwoners, ondernemers en bezoekers. De meest gezochte pagina’s hebben vanuit het toptakenprincipe een prominente plek gekregen op de homepage. Op de nieuwe website van gemeente Hengelo vind je dan ook je snel en eenvoudig informatie die er voor jou toe doet.

Toegankelijk

De website van de gemeente Hengelo trekt jaarlijks gemiddeld 550.000 bezoekers. Bijna de helft daarvan bezoekt de site met een mobiele telefoon en dat wordt elk jaar meer. Door extra aandacht te besteden aan toegankelijkheid, is de website goed vindbaarheid en bereikbaar

Testgroep

Om zeker te zijn dat de site door iedereen goed bruikbaar is, heeft gemeente Hengelo de site laten testen door een testgroep. Deze bestaat uit bezoekers van Hengelo, ondernemers en inwoners, waaronder ook mensen met een beperking. Ook als je niet (goed) kunt zien of horen, moeite hebt met ingewikkelde teksten of geen muis kunt gebruiken, moet de website goed bruikbaar zijn.

Continu doorontwikkeld

De nieuwe website is voor iedereen toegankelijk, of je nu een pc, laptop, tablet of smartphone gebruikt, dankzij het responsive design. Maar de site is nooit af. Het online team van de gemeente Hengelo analyseert de gegevens van de site regelmatig om hem zo actueel mogelijk te houden.

Project, ontwerp en techniek

Voor de realisatie van de site is gekozen voor de projectmethodiek Scrum. Daarin werd met multidisciplinaire teams in korte sprints gewerkt aan de nieuwe website. In de multidisciplinaire teams waren experts betrokken vanuit verschillende organisaties. De vormgeving is ontworpen door ontwerpbureau Creative Bastards, de technische realisatie is verzorgd door Webwerf en Seneca en de projectleiding en redactionele content is verzorgd door gemeente Hengelo. Voor de website wordt gebruik gemaakt van het content management systeem (CMS) Smartsite en Enterprise Search van Seneca.

Beatka Hasselbeke, Informatiestrateeg bij de gemeente Hengelo, leidde het project in goede banen:

De samenwerking met Seneca was positief. Het was prettig om snel te kunnen schakelen dankzij de korte lijnen. Typerend voor de samenwerkingsperiode en de gekozen Scrum-methodiek is het stapje-voor-stapje realiseren van de site.

In Twente hebben we hiervoor een uitspraak: ‘n kötst’n weg um völ te doon is één ding tegeliek anpakk’n" (de snelste weg om veel te doen is één ding tegelijk aanpakken).

Artikel informatie

Datum: 5-2-2020

Wij maken gebruik van Cookies op onze site.

Meer informatie