Formulierenserver viert 10 jaar DigiD beveiligingsassessment

Tien jaar geleden werd de ICT-beveiligingsassessment voor het eerst verplicht voor alle afnemers van DigiD. Dit jaar heeft Seneca voor de 11de keer op rij de DigiD audit met succes afgerond. Uit handen van een externe auditor ontving Seneca de TPM (Third Party Mededeling). De TPM hebben Formulierenserver-gebruikers met een DigiD-aansluiting nodig voor hun eigen verplichte ICT-beveiligingsassessment.

ICT-beveiligingsassessment DigiD waarborgt beveiliging

Met de Formulierenserver biedt Seneca de mogelijkheid om online formulieren te maken. Om overheden en organisaties met een publieke taak de zekerheid te geven over de identiteit van de invuller van een formulier kan een inlog worden vereist o.b.v. DigiD. Organisaties die gebruik maken van een DigiD-aansluiting moeten sinds 2013 elk jaar een audit laten uitvoeren, de zogenaamde ICT-beveiligingsassessment. De eisen die gesteld worden bij het assessment worden met de jaren steeds strenger. Daarmee houdt Logius, de beheerder van DigiD, toezicht op de DigiD-aansluitingen.

Seneca laat elk jaar een audit uitvoeren die aantoont dat de DigiD-aansluitingen binnen Seneca’s Formulierenserver voldoen aan de strenge beveiligingseisen. Het resultaat van de audit is een TPM (Third Party Mededeling) die de houder van de DigiD-aansluiting (de overheidsinstelling) ontzorgt en kan gebruiken bij zijn ICT-beveiligingsassessment voor DigiD.

TPM op tijd verstrekt voor evaluatie DigiD

Alle Nederlandse gemeenten moeten elk jaar verantwoording afleggen over het DigiD via de evaluatietool op ENSIA.nl. Dat moet jaarlijks gebeuren voor 31 december. Om gemeenten de mogelijkheid te geven zich goed voor te bereiden op de evaluatie vraagt de VNG elk jaar aan softwareleveranciers de TPM half oktober al op te leveren. Seneca geeft uiteraard gehoor aan dat verzoek en heeft de TPM weer tijdig opgeleverd.

Andere overheden en organisaties met een publieke taak moeten hun auditrapport voor 1 mei 2024 inleveren bij Logius.

Meer weten over de Formulierenserver of DigiD-koppeling?

Benieuwd wat de Formulierenserver met of zonder DigiD-aansluiting voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende demonstratie.

Artikel informatie

Datum: 17-10-2023

Wij maken gebruik van Cookies op onze site.

Meer informatie