Oude handen op laptop
  • Door Thijs Link
  • Geplaatst op donderdag 18 februari 2016

Webrichtlijnen: toegankelijk bouwen

Met jouw content wil je mensen bereiken. Daarvoor is het belangrijk dat je website toegankelijk is en de content aansluit bij de belevingswereld van de bezoeker. Of een bezoeker jouw site nu bekijkt via een PC of een Apple, een laptop of een smartphone: je site moet naar behoren werken. Om de kwaliteit en toegankelijkheid van een website te beoordelen is een richtlijn ontwikkeld: de Webrichtlijnen. Hoe zorg je dat jouw website aan de webrichtlijnen voldoet? En wat heb je er eigenlijk aan?

Voor iedereen toegankelijk

In 2004 is de eerste versie van de Webrichtlijnen ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het doel was het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van overheidswebsites. In de tussentijd zijn de Webrichtlijnen ontwikkeld tot een instrument voor het ontwikkelen van toegankelijke (drempelvrije) websites voor organisaties binnen én buiten de overheid. Een toegankelijke website is geschikt voor iedereen. Ook voor mensen die niet (goed) kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan (kleuren-)blinden, doven, mensen met dyslexie en mensen die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn.

De voordelen van een toegankelijke websitePas op Drempel

Een toegankelijke website is gelaagd opgebouwd en is daardoor goed te doorzoeken door zoekmachines zoals Google. Dit zorgt voor een hogere positie in de zoekresultaten en daarmee een groter bereik.
Omdat je site voor iedereen te lezen en te begrijpen is in alle browsers en op alle apparaten en besturingssystemen, is het bereik van je website optimaal.

Hoe bouw je een toegankelijke website?

Een toegankelijk website bestaat uit twee delen: de content en de techniek. Zorg dat je teksten begrijpelijk zijn voor iedereen: voor mensen en zoekmachines. Schrijf helder, gebruik alinea’s en subkopjes en houdt je aan de regels met betrekking tot het gebruik daarvan. Een goed CMS ondersteunt redacteuren in het schrijfproces door bijvoorbeeld Word-teksten op te schonen en de juiste stylings-elementen aan te bieden.

Bij de techniek speelt het Het World Wide Web Consortium (W3C)  een belangrijk rol. Zij hebben Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent gepubliceerd die bekend staan onder de naam WCAG 2.0. Deze richtlijnen maken integraal onderdeel uit van de Webrichtlijnen versie 2. Of een site voldoet aan de WCAG 2.0 is eenvoudig te meten met geautomatiseerde tools.

De webrichtlijnen stellen naast de technische WCAG-eisen ook eisen aan kwaliteit, zoekmachine-optimalisatie en gebruiksvriendelijkheid. Deze eisen worden niet automatisch gemeten, maar worden getoetst door een keuringsinstantie van Stichting Waarmerk drempelvrij.nl.

Waarmerk Drempelvrij.nl

Het Waarmerk drempelvrij.nl is het Nederlandse kwaliteitsmerk voor toegankelijke websites. Je kunt een website laten toetsen door één van de gecertificeerde inspectie-instellingen (Stichting Accessibility, Technobility of Centric). De website wordt aan de hand van een evaluatiedocument geïnspecteerd. Als de website toegankelijk is, mag de website het Waarmerk drempelvrij.nl dragen.

Toegankelijke bouwersWaarmerk Drempelvrij

Ga je voor een toegankelijke website? Kies een webbouwer met ervaring. Een toegankelijk bouwer heeft de nodige cursussen gevolgd en heeft aantoonbare ervaring in het bouwen van sites die voldoen aan de webrichtlijnen. Medewerkers van Seneca zijn dan ook getraind door Stichting Accesability voor het bouwen van toegankelijke websites volgens Webrichtlijnen 2.

Aan de slag!

Vragen over het toegankelijk maken van je website? Neem dan contact met ons op.


 

Specialisten

Laatste Thema's

Nieuwsbrief

Social Media


Tonen

Annuleren

Sluit